torstai 13. heinäkuuta 2017

Tanssietiketti 2.0




Naurahdin oikein ääneen kun palasin vanhaan postaukseeni aiheesta tanssietiketti, sehän on kirjoitettu ennen kuin olin käynyt yksissäkään tansseissa, joten nyt reilun vuoden tanssineena olisikin aika päivittää tanssietikettiajatukset hieman käytännönläheisempään muotoon. 

Pukeutuminen ja hygienia

Mitään pukukoodeja ei lavoilla ole, mutta vaatteissa kannattaa pysyä hyvän maun rajoissa. Lavoilla näkyy vaatteita laidasta laitaan, sporttisimmat suosivat hengittäviä urheiluvaatteita, jotkut tulevat tanssimaan suorissa housuissa/farkuissa, sekä t-paidassa, miehillä kauluspaidat eivät ole ollenkaan tavaton näky. Monille lavat ovat se paikka minne saa laittaa päälleen ihanimman kellohameen tai kauneimman mekon. Vinkkinä voisin sanoa, että kannattaa valita päälle sellaista missä itsellä on mukava olla. Liian tiukat ja lyhyet hameet kannattaa jättää kotiin, samoin liian tiukat ja joustamattomat housut, sekä paidat. Niissä on  hankala tanssia ja repeytymisvaara on ilmeinen. Jalkaan kannattaa valita itselle mukavat kengät. Monet suosivat tanssikenkiä, toiset luottavat tennareihin. 

Tanssissa ollaan hyvinkin lähellä toista ihmistä, joten hygieniastaan kannattaa pitää huolta, jos ei itsensä niin ainakin tanssipariensa vuoksi. Hajuton tai miedon tuoksuinen deodorantti on ehdoton. Varsinkin monet naiset, mutta myös miehet tykkäävät käyttää hajuvesiä tai muita tuoksuja. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen. Lisäksi vahvat tuoksut saattavat olla hajusteyliherkille liikaa ja aiheuttaa heille ikäviä oireita. Monet hiuslakatkin ovat yllättävän voimakkaan tuoksuisia, vaatteiden pesu- ja huuhteluaineita unohtamatta. Kaikki nämä tuoksut yhdessä luovat aikamoisen cocktailin, etenkin heille ketkä ovat herkkiä voimakkaille tuoksuille. Meikkiä voi laittaa mielensä mukaan, mutta kannattaa huomioida se, että tanssiessa tulee kuuma ja hiki, joten meikkaus sen mukaan.

Tansseihin ei kannata pakata matkalaukullista tavaraa mukaan. Itse otan aina laukkuuni vain välttämättömän, ja ehkä hieman ajoittain tarpeelliseksi huomattua extraa. Lompakko ja käteistä rahaa, vähintään sen tanssilipun verran, vaihtokengät, kuumilla keleillä myös vaihtopaita, hammasharja ja purkkaa, ponnareita ja pinnejä, laastareita, juomapullo ja pitkähihainen neule/paita ulkoilua ja taukoja varten, kesäyötkin ovat nimittäin yllättävän viileitä. Hajustamaton hyttysmyrkkykin on ihan hyvä nilkkojen pelastus kesäisin. Tavarat voi jättää autoon tai narikkaan, jotkut pitävät laukkujaan penkkien alla tai naulakoissa. Laukkua, edes pientä sellaista ei kannata kantaa tanssiessa, se saattaa karkottaa hakijoita ja on muutankin vain tiellä.
Hakurivit, hakuvuorot ja hakutavat

Hakurivejä on pääsääntöisesti kaksi, miestenrivi ja naistenrivi, naistenrivi sijaitsee yleensä seinustalla ja miestenrivi naisia vastapäätä keskilattialla. Riviin sijoittuminen on täysin mielivaltaista. Mitään sääntöä ei ole, mutta tapoja kylläkin. Lavoilla joilla yleensä käyn nuoret ja nuorekas väki sijoittuu useasti orkesterin puoleiseen päätyyn. Suosin itse myös tätä orkesterien puoleista päätyä ja sijoitun itse riviin sen perusteella, missä ovat ne viejät keiden kanssa mielelläni tanssisin. Pyrin myös ujona tyttönä suosimaan takariviä, mutta välillä teen poikkeuksia. Eli ohje riviin sijoittumiseen: Seiso siinä missä itse haluat ja tunnet olosi kotoisaksi.

Lavoilla käytössä olevia hakutapoja ovat miestenhaku(miehet hakevat), naistenhaku(naiset hakevat), sekahaku(molemmat hakevat) ja vuorohaku(hakuvuoro vaihtuu esim. vuorotunnein). Seiniltä löytyy yleensä valotaulut jotka kertovat hakuvuorosta. Nämä vuorot ovat kuitenkin vain ohjeellisia. Mikään ei siis estä hakemista ns. väärällä vuorolla, mutta tällöin ehkä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että haun kohde ei lähdekään tanssimaan. "Väärällä vuorolla" haettaessa itse suosisin hakemista vasta toisessa tai kolmannessa aallossa, jotta kiireisimmät ovat saaneet omat hakuvuoron mukaiset hakunsa tehtyä, mutta mikään sääntö ei tätä määrittele. Tanssiin haku tapahtuu pääsääntöisesti hakuriveistä, kuitenkin on täysin sallittua hakea vaikka penkeiltä. Tosin tilannetajua kannattaa käyttää haettaessa ja juuri esimerkiksi vessaan, juomaan tai tauolle menevien tanssipartnereiden haku kannattaa siirtää parempaan ajankohtaan. 

Mikäli en itse tule haetuksi tai hae ketään miestä, saatan vientitaitoisena hakea lähistöllä olevaa naista. Nais- mies- ja sekaparit ovat kaikki sallittuja lavoilla, tai eihän mikään määrittele, että sen pitää edes olla pari. Kolmikotkaan ei ole yhtään tavattomia, tästä esimerkkinä dubbel bugg, jossa viejä tanssii kahden seuraajan kanssa. Isompiakin ryhmiä on nähty tanssivan keskenään, vain mielikuvitus on rajana mitä voi tanssia ryhmänä ja millä tavalla. Naiset saavat viedä, viejät saavat seurata ja rooleja voi vaikka vaihdella kesken tanssin.

Tanssiin voi hakea vaikka vain ojentamalla kätensä haettavalle, tähän voi liittää kysymyksen "mennäänkö tanssimaan, saanko luvan, tuutko tanssimaan" mikä nyt omaan suuhun parhaiten sopii. Ja saman parin kanssahan on tapana tanssia aina vähintään 2 kappaletta, bändit soittavat pareittain yleensä 2 biisiä samaa lajia. Mikään ei estä tanssimasta myös useampaa kappaleparia. Mainittakoon vielä, että pääsääntöisesti paikallaan tanssittavia tansseja tanssitaan tanssilattian keskiosassa ja eteneviä tansseja tanssitaan kiertämällä reunaa pitkin vastapäivään.
Tanssista kieltäytyminen

Hyviin tapoihin kuuluu, että pääsääntöisesti tanssiin lähdetään kun haetaan, mutta poikkeuksethan vahvistavat säännön. Hakijan humalatila tai epämiellyttävä käytös ovat selkeitä syitä kieltäytyä tanssiinkutsusta. Lisäksi mikäli ei osaa tanssia soitettavaa lajia on siitä kohteliasta mainita, jolloin hakija voi päättää jatkosta. Epämiellyttävä vienti/tanssiasento joka aiheuttaa kipua/vammoja, etenkin jos tämä ei huomauttamalla korjaannu parempaan suuntaan ja ylipäätään mikäli syystä tai toisesta kokee tanssin jonkun kanssa epämiellyttäväksi on täysin sallittua kieltäytyä tanssista hänen kanssaan.

Aina ei tarvitse edes olla selvää syytä miksi pakit on annettu, eikä niiden antamista tarvitse perustella kenellekään. Haluan myös mainita vielä, että kaikki ei aina ole sitä miltä päälle päin näyttää, joten ketään ei kannata lähteä syyllistämään taustoja tietämättä. Pakkien antamiseen on syitä yhtä paljon kuin tanssijoita, kaikkien kanssa ei tarvitse tanssia. Jokainen lavalle tullut on maksanut tanssilipustaan ja saa tanssi-iltansa käyttää niin kuin itse haluaa: tanssien, istuen, nauttien kahvion/baarin antimista, bändiä katsellen, tanssien vain oman parinsa kanssa, tanssien yksinään... 

Kaikessa kannattaa kuitenkin muistaa inhimillisyys ja kyky asettua toisen asemaan, ei kannata tehdä toiselle sitä mitä ei haluaisi omalle kohdalleen tehtävän. Mukavia tansseja kaikille lukijoille! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti