maanantai 28. maaliskuuta 2016

Tanssietiketti ja ensimmäiset lavatanssit!

Näin tansseja edeltävänä iltana on hyvä tutkailla hieman tanssietikettiä. Netti on täynnä ohjeistuksia siitä kuinka tansseissa tulisi käyttäytyä. Tälläiselle vasta-alkajalle nuo säännöt olivat kuin isku vasten kasvoja. Etiketti saa tanssit kuulostamaan lähes rakettitieteeltä. 

Jos aloitetaan selkeimmästä kohdasta, eli vaatteista. Pukeutuminen on lavoilla suhteellisen vapaata ja päälleen saa pukea lähestulkoon mitä vain. Tietenkin hyvän maun raja on muistettava tässäkin. Liian kireät, paljastavat ja epämukavat vaatteet kannattaa jälleen kerran jättää kotiin. Monet suosivat tansseissa hieman arkivaatteita siistimpää asua. Naiset tykkäävät laittaa hameen tai mekon, miehet siistit housut ja kauluspaidan. Tietysti mikään sääntö ei kiellä etteikö nainen voisi tulla tansseihin esimerkiksi farkuissa.


Tälläisissa vaatteissa suunnattiin tansseihin.

Itse näen lavatanssit mitä parhaimpana tilaisuutena käyttää mekkoa. Minulla on niin paljon mekkoja, että kaikkia en ole ehtinyt edes käyttämään, joten ehkäpä ne pääsevät nyt pikkuhiljaa vaatekaapin pohjilta vuorotellen tositoimiin. Tansseissakin saattaa tulla lämmin, joten se kannattaa ottaa huomioon vaatteita valitessa. Mitään turhaa irtaimistoa ei kannata mukanaan kantaa, sillä tanssiessa niitä ei voi kuitenkaan mukanaan pitää. Lisäksi taskuihin ei kannata säilöä koko omaisuuttaan, se voi joko painaa ikävästi tai tippua vauhdin huumassa. Itse aion jonkun pienen laukun ottaa puhelinta, lompakkoa jne. varten, mutta se saa luvan jäädä narikkaan. Mekko oli erittäin hyvä valinta, siinä tuli tietysti lämmin nopeatempoisemmissa lajeissa, mutta ei liian kuuma. Kengiksi valitsin kuvan mukaiset tennarit, ei parhaat mahdolliset jaloissa olleiden rakkojen perusteella, mutta muuten ihan toimivat jalassa. 

Ennen tansseja on myös syytä huolehtia omasta hygieniastaan. Tanssiessa kun ollaan kuitenkin ajoittain erittäin lähellä paria. On suotavaa käydä suihkussa, laittaa deodoranttia(ja ehkäpä jotain hajuvettäkin, mutta ei liikaa!!!) ja tietenkin pestä hampaat. Pitkät hiukset kannattaa laittaa jollain tavalla kiinni. Tämä nyt lähinnä oma havainto, alaselkään asti ylettyvät kutrit kun tuppaavat aina olemaan joko omalla, tai jonkun muun naamalla...

Tansseihin kannattaa varata jonkin verran käteistä mukaan, vähintään pääsymaksun verran, joka on usein noin 10-20 euroa. Lisäksi tanssipaikoilla on yleensä myytävänä juotavaa ja pientä purtavaa. 

Miten sitten siellä tansseissa toimitaan?

Perinteisesti miehet hakevat naisia tanssimaan, tosin nykyään monissa tanssipaikoissa on käytössä myöskin naistenhaku, jolloin naiset hakevat, sekä sekahaku jolloin molemmat saavat hakea. Mies voi kutsua naisen tanssimaan kumartamalla tai kysymällä esimerkiksi "saanko luvan?", nainen vastaa kutsuun nyökkäämällä tai niiaamalla, jonka jälkeen ojentaa vasemman kätensä. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta tanssikutsusta ei tulisi kieltäytyä. Yhtenä syynä mainittakoon vaikka se, että ei osaa tanssia kyseistä lajia. Tämä on erittäin helpottava tieto minulle, sillä taidan toistaiseksi ainoastaan muutamaa lajia. 

Olen myöskin kuullut huhua, että naiset järjestäytyvät riviin niin, että parhaat tanssijat ovat lähellä lavaa ja huonommat puolestaan vastakkaisessa suunnassa. Mutta ilmeisesti järjestäytymisperusteita on yhtä paljon kuin tanssijoitakin, joten paikan rivissä voi mahdollisesti valita täysin mielivaltaisestikkin. Kannattaa tarkkailla hieman miten muut ottavat paikkansa. 

Tansseissa mies vie aina, ja mies myös huolehtii, että törmäyksiä ei satu. Mikäli kuitenkin sattuu törmäämään toiseen pariin miehen velvollisuutena on pyytää anteeksi. Lavaa kierretään aina vastapäivään, niin että hitaammin liikkuvat kiertävät sisäreunaa ja nopeammat parit ulkoreunaa. Paikallaan tanssivat parit tanssivat ringin keskellä. 

Lisäksi kappaleet soitetaan pääsääntöisesti pareittain, eli 2 saman lajin kappaletta tulee aina peräkkäin ja saman parin kanssa tulisi tanssia nämä molemmat. Kappaleiden päätteeksi mies voi taluttaa naisen takaisin paikalleen. 

Eihän se nyt niin vaikealta kuulosta, eihän? No minusta aika monimutkaiselta, mutta ei mahdottomalta. Katsotaan nyt miten blondin käy. Onneksi on kokeneempi tanssikaveri mukana, joka toivottavasti ohjeistaa näihin kummallisiin käytänteisiin.

Suuntasimme siis Harjavaltaan Viihteen valtatielle, Valtatie 2:een, V2:een, rakkaalla lapsella on ilmeisen monta nimeä. Siellä esiintyvät Finlanders ja Neljänsuora. 

Lava oli mielestäni todella iso, verrattuna niihin millä olen käynyt aikaisemmin. Perille päästyämme menimme heti tanssimaan, alkukankeuden jälkeen se alkoikin sujua suhteellisen sulavasti. Illan aikana tulikin tanssittua vaikka mitä, fusku, foksi, tango ja valssi onnistuivat jo mielestäni hyvin. Parini lupasi minulle, että jenkan opin kahden kappaleen aikana ja näin myös kävi. Se oli hyvin vauhdikasta, mutta kuitenkin yksinkertaista. Samoin pääsin tutustumaan hitaaseen valssiin ja buggin alkeisiin. Tanssit kestivät kahteen asti, mutta lähdimme siinä yhden jälkeen ajelemaan takaisin Tamperetta kohti. Tanssien jälkeisenä päivänä kyllä tuntuikin siltä, että eilen on tanssittu... Jalat, varsinkin pohkeet olivat sen verran jumissa että tietää taas urheilleensa. Yllättävän rankkaa tanssikin loppujen lopuksi on. Mutta minulle jäi tästä reissusta hyvä fiilis ja odotan innolla seuraavia tansseja(jotka ovat mahdollisesti ensi perjantaina Satulinnassa). 

Tansseihin menoa ei kannata pelätä, sielläkin on monen tasoisia tanssijoita aina vasta-alkajista edistyneisiin. Joten mukaan mahtuu ja tanssimaan pääsee varmasti! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti